Geschiedenis Dierendag

Dierendag is erg populair en wordt door alle dierenliefhebbers al vele jaren gevierd. Maar weinig mensen weten precies hoe Dierendag is ontstaan. Het idee voor Dierendag stamt uit 1927 toen ene Ilse Winter uit Tsjechië voorstelde aan de Internationale Dierenbeschermingsvereniging om één dag in het jaar extra aandacht te geven aan dieren. De voorzitster Margaret Ford vond dit een goed idee en ging hiermee aan de slag. In 1929 was het plan uitgewerkt en werd 4 oktober uitgeroepen tot de Werelddierendag. In 1930 werd dan ook in verschillende landen over de hele wereld op 4 oktober voor de allereerste Dierendag gevierd.

4 oktober is de Sterfdag van Fransiscus van Assisi, een plaatsje in de Italiaanse landstreek Umbrië, als zoon van de rijke lakenkoopman Pietro Bernardone. Fransiscus leefde van 1182 tot 1226 en is in 1228 heilig verklaard. Zijn boodschap was liefde: liefde voor de Schepper, voor mens, dier en plant. Hij noemde alle schepselen zijn broeders en zusters. Er word gezegd dat hij zelfs voor de dieren preekte en zelf de dieren luisterde naar zijn verhalen.

Zo is de orde ontstaan van de fransiskanen en cappusijnen, de vrouwelijke orde is vernoemd naar een goede vriendin van Fransiscus “Clara”. De huidige Paus heeft zich ook vernoemd naar de Heilige Fransiscus. Misschien komt er hierdoor nog meer “liefde” in de wereld. Zo is dus ook dierendag een dag met historie.